Algemene beschouwing Begroting 2022

De begrotingsraad van gemeente Aa en Hunze gemist? In onze ‘algemene beschouwing’ leest u waar wij het komende jaar aandacht voor vragen. Het boekwerk dat op tafel ligt is goed leesbaar en Gemeentebelangen wil haar dank uitspreken voor de presentatie van dit stuk. Bovendien is het een sluitende begroting. Daar mogen we blij mee zijn.

Hebben we het over een begroting, dan hebben we het over de reguliere gang van zaken. Maar ook over de wensen die er zijn en vooral over het geld dat daarvoor vrij gemaakt moet worden. De raad zal tijdens de begrotingsbehandeling zich kunnen uitspreken over waar geld bij moet of waar we,  wat ons betreft, op mogen besparen. We mogen – of moeten misschien wel – politieke keuzes maken.

Gemeentebelangen staat voor de voorzieningen in de dorpen. Voorzieningen die passen bij de behoefte en bij deze tijd. Wij ondersteunen van harte initiatieven vanuit onze inwoners welke de leefbaarheid in onze gemeente verbeteren. Ook als hier een kostenplaatje aan hangt.

Op 13 oktober j.l. is de raad tijdens een technische bespreking meegenomen in de problematiek rond het ambtelijk apparaat. De begroting laat zien dat veel geld wordt gevraagd ten einde deze problemen het hoofd te kunnen bieden. Er worden grote bedragen genoemd en dan zowel incidenteel als structureel. Verder zien we posten voorbijkomen, waarbij de besteding ook zeer waarschijnlijk om de inzet van menskracht gaat.

Gemeentebelangen zal niet vragen om van elk genoemde post inzicht te krijgen hoe dit geld wordt ingezet. Niet dat we dat niet zouden willen, maar we vinden dat we de verantwoordelijkheid in dezen bij het college kunnen leggen. Hierbij willen we nadrukkelijk aangeven dat we resultaten willen zien. Dus, wat levert het op?

  • Hebben we de gevraagde stukken op tijd?
  • Kunnen we gas geven waar het gaat om bij voorbeeld een woonvisie?
  • Hebben we sowieso straks de kracht problemen als wonen en energievoorziening aan te pakken?
  • Gaan we onze inwoners weer bedienen op een wijze die van onze gemeente verwacht mag worden?

We hebben jaren geleden het mes gezet in onze organisatie. Dat hebben we bewust gedaan. De laatste jaren hebben we diverse acties gezien waarbij de werkwijze behoorlijke veranderingen heeft ondergaan. Dit heeft extra geld gekost en daar hebben we mee ingestemd. De motivatie voor deze veranderingen ondersteunen we nog steeds. Ook hier is wat ons betreft stilstand achteruitgang. Wij gaan dan wel niet over de precieze oorzaken van het vele verloop, het veel te hoge percentage ziekte verzuim, maar we spreken onze zorgen hier wel over uit.

De investering die nu voorligt, vraagt – naast de andere wensen –  zodanig veel geld, dat een aanspraak wordt gedaan op de (bijna heilig verklaarde) Vrije Algemene Reserve van minimaal 3 miljoen euro.

In de Schakel heeft u kunnen lezen: Wij zijn bereid te investeren in onze gemeentelijke organisatie. Financieel gaat dat verder dan dat wij voor ogen hadden, maar we denken hierbij aan de dienstbaarheid aan onze inwoner. Dat staat voor ons keihard bovenaan. Wij willen de organisatie de kans geven zich zo in te richten dat zij aan onze verwachtingen kan voldoen.

We blijven aandacht vragen voor de kosten van zorg. Een initiatiefvoorstel aangaande onderzoek naar de jeugdzorg haalde het niet, maar dit initiatief heeft wel geleid tot een samenwerking binnen de fracties in een werkgroep. We hopen binnenkort de bevindingen te kunnen bespreken.

We willen aandacht voor het woningprobleem. Is er ruimte voor onze eigen inwoners of worden eventueel beschikbare woningen voor hun neus verkocht aan mensen van elders in het land? Hier komt nog bij dat we opvang moeten gaan regelen voor statushouders.

De energietransitie roept vraagtekens op. De mogelijkheid die men in steden heeft, heb je op het platteland niet. Zo maar van het gas af is iets dat op dit moment voor veel woningen nog niet haalbaar is. Een hoge gasprijs zal dit bespoedigen, maar gaat ons de komende tijd zeer waarschijnlijk voor grote problemen plaatsen. Blijft een warm huis betaalbaar? We zullen met problemen worden geconfronteerd waar we als gemeente weinig aan zullen kunnen veranderen. Maar we zullen wel naar de gevolgen voor onze inwoners moeten kijken. Wat ons daarbij verheugd is, dat de gemeentelijke lastendruk relatief laag wordt gehouden.

U mag er op rekenen dat wij als Gemeentebelangen waakzaam zullen zijn. Het is onze taak als lokale partij naast onze inwoners te staan. Hun belang staat voorop. Die belangen behartigen, blijven wij gewoon door doen.

Facebook
Twitter
LinkedIn