Vol goede moed naar 2022!

De laatste weken zagen we dat onze inwoners hun huizen en tuinen vol hingen met versieringen en lampjes. Lichtjesroutes kondigen het eind van 2021 aan. En wat voor een jaar. Wat we graag wilden gebeurde niet: corona ging niet weg. Delta en Omikron kwamen. Het vergt steeds omschakelen en omdenken. Maar ook ‘om elkaar denken’. Naoberschap maakt dat we het volhouden.

Weer een jaar waarin we elkaar veel digitaal ontmoet hebben. In plaats van ons welbekende bezoek aan een dorp, hebben we een viertal digitale thema-avonden (Hoe wil je wonen?, De senior van nu, Sport en bewegen en Jeugd en Jongeren) georganiseerd en drie filmpjes (Annerveenschekanaal, Annen en De Broekstreek) geproduceerd. Een andere manier van werken waarbij we, hoe leuk ook, het directe contact wel missen.

Het went ook. Je schakelt thuis gemakkelijk in. Want het was een jaar met veel raadsvergaderingen en informatieavonden. Het ging over inburgering, de realisatie van hotel resort de Hondsrug en alles rondom het parkeren in en om nabij het Hemelriek (Gasselterveld). Net als bij het hotel resort ging het in Rolde over een verklaring van geen bedenkingen Stationsstraat 14a. We stemden in met de vervangende nieuwbouw van basisschool de Kameleon in Eexterveen en diverse bestemmingsplannen (Balloo, Gieterveen en Gieten ) kwamen voorbij.

Belangrijke thema’s (wonen, wegen, economie, energiestrategie en de Omgevingswet) kregen veel aandacht. We maakten als gemeente voor de eerste keer gebruik van ‘aanwijzing wet voorkeursrecht’ (Annen), dienden een raadsbreed gedragen motie aangaande gas- en zoutwinning in, pasten de winkeltijdenverordening aan en besloten een inventarisatie te doen naar slechte voetpaden. Een eerste werkconferentie ‘sociaal domein’ krijgt een vervolg in 2022. Sociaal, inclusiviteit en participatie loopt in alles met ons mee. Zo ook bij de ontwikkeling van de dorpsplannen in Grolloo en het cultuurpodium in Gieten.

In juni stelden we de toekomstvisie Ruigeveld vast. De visie geeft uitgangspunten voor een nieuw bestemmingsplan. Het gaat ook hier niet alleen om zorg, maar zeker om wonen. Het is de bedoeling dat er ’s nachts niet meer mag worden overnacht. Wonen in het algemeen én in de eigen gemeente voor een betaalbare prijs is bijna onmogelijk geworden. Middels twee moties over ‘Zelfbewoningsplicht’ en ‘Opkoop bescherming’ hebben we laten zien dat we ook onze eigen woningzoekende inwoners een goede kans willen en kunnen geven op de woningmarkt. Daarvoor zullen we ook in 2022 alles uit de kast halen. We gaan vol goede moed gewoon door.

Een gezond 2022!

Facebook
Twitter
LinkedIn