Jongerenraad in Aa en Hunze!

Tijdens één van onze digitale themabijeenkomsten vorig jaar kwam de wens van jongeren naar voren, om actiever betrokken te zijn bij gemeenteraadswerk. Samen met die jongeren maakten we die wens concreet in een plan. Dit plan verwerkten we namens alle fracties in een initiatiefvoorstel aan het college, dat vanavond unaniem werd aangenomen.

Betere wisselwerking tussen verschillende generaties

Jongeren hebben een ander perspectief op de wereld. Zij beleven de wereld anders en hebben te maken met andere problematiek dan de voorgaande generaties kennen. Jongeren hebben frisse en nieuwe ideeën waar de huidige raad niet aan denkt. Met een jongerenraad geven we jongeren een kans om deze ideeën vorm te geven. En zo raken ze betrokken bij ontwikkelingsvraagstukken binnen de gemeente. Met een jongerenraad is er meer contact, meer samenwerking en een betere wisselwerking tussen de verschillende generaties.

Jongeren betrekken bij democratisch proces

Het is niet alleen een wens van de jongeren in onze gemeente. Vorig jaar werd al een waarschuwing gegeven door de commissie Remkes. Deze commissie gaf aan dat we jongeren veel meer moeten betrekken bij het democratisch proces en dat bestuurders niet herkennen dat jongeren aansluiting proberen te vinden. Daarom zijn wij zo ontzettend blij dat we in Aa en Hunze nu een jongerenraad instellen.

Met dank aan jongeren en jongerenwerkers Impuls

Door Jongerenwerk Impuls, de jongeren zelf en twee van onze fractieleden, is gewerkt aan de opzet voor deze jongerenraad. Wij bedanken deze jongeren én de jongerenwerkers van Impuls hiervoor. We zijn onder de indruk van hun inzet. Door weer en wind, via beeldbellen en tussen school- en collegetijden door, woonden ze vergaderingen en besprekingen bij. Daar hebben wij veel waardering voor.

Inmiddels hebben 9 jongeren zich gemeld in de leeftijden van 14 tot 23 jaar. Het zijn zeer ambitieuze jongeren vanuit diverse dorpen. Zij gaan zich met name inzetten voor gemeentebrede en dorpsoverstijgende thema’s. Tijdens de raadsvergadering waren ze aanwezig en volgende de vergadering vanuit de hal in verband met de coronamaatregelen.

Wij kijken uit naar de wisselwerking met deze jongeren en wensen hen ‘superveel’ succes.

Bekijk hier het initiatiefvoorstel

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Facebook
Twitter
LinkedIn