Bomenonderhoud

Om de kwaliteit  van de bomen op peil te houden is jaarlijks onderhoud noodzakelijk. Hiervoor vroeg het college 200.000 euro per jaar. Een fors bedrag waar niet alle fracties in de raad akkoord mee konden gaan. Wij zeiden ja, want wij willen de kwaliteit van onze bomen structureel op peil houden.

Dat was namelijk een tijdje niet zo. In 2014 is dit eens goed onder de loep genomen. Van de 90.000 bomen waren 25.000 redelijk goed, bij 30.000 was er sprake van achterstallig onderhoud en 1.500 bomen waren echt verwaarloosd. Per week ontving de gemeente ongeveer 5 meldingen over bomen.

Om het achterstallige onderhoud weg te werken stelden we 1,6 miljoen euro beschikbaar om de kwaliteit van de bomen weer op orde te brengen. Eerst vond een pilot plaats in de wijken Noord-Es en Noord Akkers in Gieten. Hierbij werd goed naar de bewoners geluisterd. Zij werden nauw betrokken bij het onderhoudsplan.

In navolging hiervan is een uitvoeringsplan opgesteld, die vervolgens over alle kernen is uitgerold. Steeds in nauw overleg met de betrokken bewoners. In de dorpen waar het groot en achterstallig onderhoud inmiddels is uitgevoerd, zijn de reacties van de inwoners in meerderheid positief.

Dit was een grootschalige actie, die positief is uitgepakt, maar die we in de toekomst willen voorkomen. Goed structureel onderhoud is daarop het beste antwoord.

Facebook
Twitter
LinkedIn