Jeugdmaatschappelijk werk

De jeugdzorg is niet alleen een landelijk probleem, ook in onze gemeente zien we de kosten voor jeugdzorg stijgen. Door al in een vroeg stadium actie te ondernemen, kunnen veel zorgsituaties worden voorkomen. Het is dus van belang om al tijdens het basisonderwijs oog te hebben voor probleemsituaties. Leerkrachten zien en horen veel, maar nog beter zou het zijn als dit meer ondersteund kan worden door jeugd- of schoolmaatschappelijk werk.

Uit het gedrag van kinderen en jongeren kan vaak opgemaakt worden hoe het met ze gaat. Misschien is er iets waar een kind last van heeft, of het moeilijk vindt om mee om te gaan. Het bespreekbaar maken van moeilijk of opvallend gedrag is één van de dingen waar jeugdmaatschappelijk werk goed in is. Luisteren en informatie en advies geven. Ze kunnen steun bieden bij de aanpak van problemen.

We willen kijken naar mogelijkheden om meer inzet en middelen beschikbaar te stellen voor jeugdmaatschappelijk werk. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat deze ‘extra’ investering zich later dubbel en dwars terugbetaalt. Juist door het vroegtijdig signaleren en handelen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn