Regionale Energie Strategie

Wij hebben in Nederland volgens het Klimaatakkoord een enorme opgave. In 2030 mogen we 49% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990, in 2050 zelfs 95% minder. Ook mag de aarde niet meer dan twee graden Celsius opwarmen. En er is afgesproken om in 2030 op land 35 terawattuur (TWh) elektriciteit op te wekken uit windenergie en grootschalige zonne-energie. En dat moeten we met elkaar bewerkstelligen.

Wat betekent dit voor Aa en Hunze?

Nederland is verdeeld in 30 regio’s die met hun eigen Regionale Energie Strategie (RES) gezamenlijk deze doelen bereiken. Wij zijn onderdeel van RES-regio Drenthe. Samen met de andere Drentse gemeenten stelden we een ambitie vast: de Concept RES regio Drenthe. Naast zonne- en windprojecten die al zijn gerealiseerd, vergund of in de vergunningsfase zitten (56%), komt er zo’n 42% aanvullende ambitie bij. Het streven is deze ambitie voor zeker de helft in te vullen met zon op dak. Er zijn voldoende bedrijfspanden met ruimte voor zonnepanelen. De ambities krijgen verder vorm in samenspraak met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners richting de definitieve RES 1.0. Elke gemeente pakt dit zelf op.
De RES-regio Drenthe levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse opgave, ten minste 3,45 TWh. Dat is ongeveer 10% van de Nederlandse opgave tot 2030 en bijna 25% van het huidige totale energieverbruik in de RES-regio Drenthe.

Even voor het beeld: Voor het opwekken van 1 TWh elektriciteit zijn 100 grote windturbines of 1.000 hectare zonnepanelen nodig.

Wat is het aandeel van Aa en Hunze?

De gemeente Aa en Hunze neemt 0,299 TWh voor haar rekening waarvan inmiddels 0,227 TWh is gerealiseerd, vergund of in de vergunningsfase zit. Het overige moet wat ons betreft zoveel mogelijk gerealiseerd worden via zon op dak.

De geboden opgave is fors, zowel vanuit Drenthe als vanuit onze gemeente. Wij steunen deze opgave, maar het mag wat ons betreft niet zo zijn, dat wanneer men in Nederland tekort komt, wij dit in onze gemeente moeten compenseren.

Vooropgesteld vinden wij bestrijding bij de bron overigens het aller belangrijkst. Dus zet in op energiebesparing, daar hoeft dan ook geen energie voor opgewekt te worden.

Voor meer informatie: www.energievoordrenthe.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn