Kleine windmolens, ze mogen er komen!

Wij hebben vorig jaar, samen met de VVD, een motie ingediend waarin we het college vroegen beleid te ontwikkelen om het plaatsen van kleine windmolens mogelijk te maken. Volgens beleid van de provincie mogen deze windmolens geplaatst mogen en ook buurgemeenten hebben hiervoor beleid. Dus zagen we kansen om dit als gemeente eenvoudig te kunnen realiseren. Deze motie is destijds aangenomen en 24 september 2020 stond het op de agenda bij het besluitvormende deel van de raadsvergadering.

Tot groot genoegen is het voorstel unaniem aangenomen. Dit houdt in dat agrariƫrs, die met hun bouwvlak in het bestemmingsplan buitengebied liggen, een aanvraag kunnen doen voor het plaatsen van een windmolen met een as-hoogte van maximaal 15 meter. Dat het enkel om agrariƫrs gaat, komt omdat het beleid voor deze groep het snelst geregeld kon worden in een facetbestemmingsplan.

De wens van de raad is om het plaatsen van kleine windmolens ook mogelijk te maken voor andere inwoners/bedrijven. Het college heeft daarin een positieve grondhouding, waarbij onze wethouder heeft toegezegd de belangstelling te gaan inventariseren. Nu is de opwekking van de energie alleen toegestaan voor eigen gebruik, maar er zal ook gekeken worden naar de mogelijkheden om dit te verruimen. En dan kan er ook beleid met een toetsingskader gemaakt worden voor andere belangstellenden. Inwoners kunnen hiermee participeren in de opgave voor de gemeente in de transitie naar duurzame energie.

Facebook
Twitter
LinkedIn