Gieterstraat in Rolde in beweging

In de Schakel hebt u kunnen lezen dat de Gieterstraat in Rolde wordt aangepakt in 2021. Dit naar aanleiding van onze vragen tijdens de eerste begrotingsvergadering op 5 november.

De wegen in onze gemeente zijn kwalitatief goed op orde. Ze worden consequent onderhouden volgens kwaliteitsniveau ‘Basis’. Dit wil zeggen dat het beheer aan de ondergrens staat van verantwoord wegbeheer. Het juiste onderhoud op het juiste moment.

Maar uitzonderingen bevestigen ook hier de regel. Het wegdek van de Gieterstraat heeft geen gaten of beschadigingen, maar is een golvend oppervlak. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Deze weg wordt veel gebruikt door auto’s én landbouwverkeer. Door de eikenbomen langs de kant, is het voor iedereen extra van belang zonder problemen het voertuig op de weg te houden. En daar schort het nogal aan op deze weg.

Met name het wegdek net buiten de bebouwde kom van Rolde is niet vast en vlak, maar beweegt in de tijd. Vaak wordt dit veroorzaakt door boomwortels, maar hier is juist de instabiele ondergrond het probleem. Geen zand, maar minder draagkrachtige veengrond. Door het vele gewicht wat zich verplaatst over deze weg gedurende de jaren klinkt het veen in en ontstaat het golvende wegdek.

Borden van 30 km per uur wijzen weggebruikers op het gevaar. Een prima tijdelijke oplossing. Maar inmiddels is er geen sprake meer van tijdelijkheid. We hebben daarom gevraagd om het onderhoud van deze weg in 2021 te gaan doen en dan met name waar de borden geplaatst zijn.

Wethouder Henk Heijerman is dit met ons eens. Hij zei direct toe hier werk van te maken en het weggedeelte vanaf de kom van Rolde tot aan het Anderensche diep te inspecteren en weer verkeersveilig te maken. Dit stemt ons én alle gebruikers van deze weg tot tevredenheid.

Facebook
Twitter
LinkedIn