Aa en Hunze straks verantwoordelijk voor inburgering

De wet Koolmees – de nieuwe wet inburgering – betekent ook iets voor Aa en Hunze. Deze wet betekent dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor het gehele proces van de inburgering. Hiervoor is een – in onze ogen – prima beleidskader geschreven. We bespraken het gisteravond in de raad.

De wet gaat volgend jaar van kracht. Maar het komt nu al aan op het zetten van de vervolgstappen. Zodat we volgend jaar ook echt klaar zijn voor de mensen die in onze mooie gemeente nieuwe kansen krijgen. Gemeentebelangen vindt het belangrijk dat ze daar stevig bij worden geholpen en dat er intensieve begeleiding en toezicht is. Dit toezicht zal wat ons betreft vooral maatwerk moeten zijn, omdat geen een situatie hetzelfde zal zijn. Uiteraard is de inspanningsverplichting van de inburgeraar daarbij heel belangrijk.  

We zijn benieuwd naar het uitvoeringsplan dat hiertoe uitgewerkt wordt. We hebben daarvoor aan het college een aantal aandachtspunten meegegeven. Een belangrijke voorwaarde om duurzaam te integreren is het beheersen van de Nederlandse taal en kennis van de samenleving zoals die in Aa en Hunze hebben opgebouwd. De gemeente moet in die eerste fase voldoende toegerust op die taalbarrière. En we ontvangen na een half jaar graag een rapportage van de inburgering. Dit heeft de wethouder toegezegd.

Fotobijschrift: In een buurgemeente bleek het leren fietsen in een veilige hal een groot succes. Als je kunt fietsen ben je zelfstandiger, kan je zelf naar school of boodschappen doen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn