Veel gehoord tijdens thema-avond Sport en bewegen

Sport en bewegen is belangrijk voor het welzijn van jong en oud. Dit bleek ook dinsdagavond 13 april tijdens de digitale themabijeenkomst van Gemeentebelangen Aa en Hunze. Er kwam een breed scala aan onderwerpen aan bod.

Wandelen in de natuur werkt helend

Zo vertelde wandelcoach Mariska van de Gang dat de vraag naar begeleiding van wandelcoaches juist in deze periode van corona toeneemt. De combinatie van coaching en bewegen wordt steeds vaker ingezet bij mensen met psychische klachten. “Wandelen in de natuur werkt helend. Het is ontspannen en het praat nu eenmaal gemakkelijker als je naast elkaar loopt, dan wanneer je tegenover elkaar zit.”

Sport is verbindend

Maarten Snoep, teamlid van Sport Aa en Hunze, beaamde dit. Dit team heeft contact met de sportverenigingen. Ze organiseren activiteiten voor jong en oud en zetten aan tot bewegen. Ze doen daarbij niet alleen scholen en sportverengingen aan, maar bijvoorbeeld ook buurtverenigingen in de kleinere dorpen. “Met Sport on Tour promoten we het samen bewegen en het samen spelen, ook in coronatijd. Sport is geen doel, het is een middel tot verbinding.”

Laagdrempelige actitiviteiten

Dat blijkt ook in Annerveenschekanaal waar de afgelopen jaren enthousiaste initiatieven naar boven kwamen, zoals de Semslinieloop, een loopgroep en een trimparcours voor zowel wandelaars als hardlopers. Ina Oortwijn, initiator van deze activiteiten, vertelde hoe zij dit realiseren. “Je kan op een eenvoudige manier kleinschalige activiteiten ontplooien, laagdrempelig én gezellig. Sport verbroederd. Niet alleen bij de deelnemers, óók bij vrijwilligers.”

Evenement kan niet zonder vrijwilligers

Dit werd bevestigd in het verhaal van Jantinus Warners, die vertelde over de Superprestige 2020. Een van de weinige sportevenementen in coronatijd. Met de helft van het aantal vrijwilligers dat normaal op de been is, wisten zij een mooi evenement neer te zetten, dat door twee miljoen kijkers op tv is gevolgd. Zij hadden het lef én kregen de kans dit te organiseren. Het kreeg veel waardering in binnen- en buitenland. “De veiligheid en gezondheid voor deelnemers en vrijwilligers stond voorop. Het was een hele bijzondere situatie. Ook voor de vrijwilligers. Een evenement kan niet zonder vrijwilligers.”

Gezondere sportkantines

Dat sportverenigingen verder nadenken dan sport en bewegen alleen, bleek uit het verhaal van Roelof Dilling, mede-initiator van de gezondere sportkantine in Grolloo. “Sport en bewegen is gezond, maar voeding is daarnaast een aspect.” Het dorpshuis in Grolloo kreeg een zilveren beoordeling voor hun gezondere dorpshuis- en sportkantine, waarbij het bestaande aanbod is aangevuld met gezondere producten. De sportkantines in Gasselterijveen, Gieterveen en Gasselte zijn al gevolgd en het lijkt te werken. “Door gezondere producten naast het bestaande aanbod aan te bieden, maken we een ombuiging naar gezonder leven.”

Ook een keer meepraten?

Wij organiseren regelmatig thema-avonden als deze. Zo spraken we in eerdere bijeenkomsten over Wonen en over Ouder worden in Aa en Hunze. Wilt u de volgende themabijeenkomst digitaal bijwonen? Houd onze social media kanalen in de gaten of neem contact op met secretariaat@gbaaenhunze.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn