Ondernemers met een winkel: deuren open of dicht op zondag?

Meerdere ondernemers in onze gemeente hebben gevraagd om verruiming van de winkeltijden en dan vooral om open te mogen voor winkelend publiek op de zondag.

In de Winkeltijdenwet kun je lezen wanneer winkels open mogen of dicht moeten zijn. De wet gaat ervan uit dat winkels op zon- en feestdagen en voor 06.00 uur en na 22.00 uur gesloten zijn. De gemeente kan zelf bepalen of (en in hoeverre) zij vrijstelling of ontheffing verleent van deze verboden.

De gemeente heeft met ondernemers met een winkel en ondernemersverenigingen gesproken, de wettelijke mogelijkheden verkend, gekeken naar hoe het in buurgemeenten geregeld is en de diverse verenigingen van Dorpsbelangen bevraagd.

Een ruime meerderheid van ondernemers is voor verruiming van de openingstijden. In de huidige 24 uurs economie kunnen ze beter inspelen op de wens van het winkelend publiek. Inwoners van onze gemeente hoeven niet meer naar buurgemeenten, het voorkomt concurrentie tussen de nu nog gesloten winkels en de winkels die vrijgesteld zijn van de Winkeltijdenwet. Onnodige regelgeving voor ondernemers en dure controle op de naleving door de gemeente wordt voorkomen als de gemeente kiest voor een algemene vrijstelling, dus niet nog weer verruimde openingstijden met aanvullende beperkingen. Andere Drentse gemeenten hebben hier ook voor gekozen en in de praktijk levert een algemene vrijstelling geen ongewenste situaties op. Het levert wel meer werkgelegenheid, meer bijbaantjes voor scholieren en banen voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt op.

Wij realiseren ons dat er ondernemers en inwoners zijn die het verruimen van de winkeltijden niet wenselijk vinden. De door vele ondernemers met een winkel gewenste verruiming van de openingstijden maakt het ondernemers mogelijk om zelf te bepalen of de winkel open of dicht is net als het aan het winkelend publiek is om zelf te kiezen op welk tijdstip men wil winkelen.

Ondernemer met een winkel: je bepaalt zelf of jouw winkel open of dicht is op zondag. Daar zijn wij voor!

Facebook
Twitter
LinkedIn