Op 5 oktober staan we stil bij de geschiedenis

Je hebt ze vast wel eens gezien: die kleine, goudkleurige steentjes die in het trottoir liggen. Het zijn Stolpersteine. Dat is Duits voor ‘struikelsteen’. Het zijn kleine gedenktekens die worden gelegd voor woonhuizen van waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse bewoners zijn weggevoerd. Het zijn ‘stenen’ waarvoor je voorover moet buigen om de naam, geboortejaar, overlijdensdatum en het concentratiekamp waar ze vermoord zijn te kunnen lezen.

Vanuit de gemeente Aa en Hunze zijn op 2 en 3 oktober 1942, na een razzia, 37 Joden afgevoerd naar kamp Westerbork en van daaruit naar Auschwitz, twee naar Midden Europa, één naar Weimar en vervolgens vermoord.

De gemeenteraad van Aa en Hunze heeft in november 2017 unaniem uitgesproken dat we deze holocaust nooit mogen vergeten en er struikelstenen moeten worden gelegd. Daarom is de stichting Struikelstenen Aa en Hunze opgericht. De stichting wil de herinnering aan het verdrijven en vernietigen van Joden en anderen ten gevolge van het nationaal-socialisme in Europa, Nederland en Aa en Hunze in het bijzonder, levendig houden en richt zich in eerste instantie op de Joodse inwoners die zijn afgevoerd.

De Struikelstenen zouden op 31 maart 2020 worden gelegd. Door overheidsmaatregelen in verband met Corona werd dat afgelast. Vandaag, 5 oktober 2021, zijn er 36 Struikelstenen onthuld voor 7 woonhuizen van waaruit de Joden zijn afgevoerd en vermoord. Je vindt ze in Rolde (9), Nooitgedacht (3), Gieten (13) en Gieterveen (11). 5 oktober 2021 werd daarmee een gedenkwaardige dag.

Mendel Meijer kwam vanuit Westerbork niet in Auschwitz terecht maar in werkkampen en heeft onder zeer zware omstandigheden de oorlog overleefd. Ook bij wat hij heeft meegemaakt en hoe dat zijn leven en dat van anderen heeft beïnvloed staan we stil. Opdat we niet vergeten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn