Creativiteit bij de bibliotheek en het ICO

Met enige regelmaat nemen we als raadsleden kennis van diverse jaarverslagen en begrotingen. Over het algemeen zijn dat positieve weergaven van wat organisaties in een jaar gedaan hebben en waarover ze verantwoording afleggen. Dat vertalen ze naar een overzicht van wat men in geld uitgedrukt het jaar erop nodig denkt te hebben.

Het afgelopen jaar lazen of hoorden we vaak in de pers dat er veel niet mogelijk was vanwege corona. Zo niet in de jaarverslagen van het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur als het Bibliotheekwerk in Aa en Hunze. Deze verslagen stonden op de raadsagenda van 7 oktober jongstleden. Bij beide organisaties lezen we in hun jaarverslag dat men met de nodige flexibiliteit en creativiteit in denken en doen versnelde digitale ontwikkelingen heeft doorgemaakt.

Het ICO kwam met een nieuw digitaal aanbod waarmee ze de scholen konden blijven ondersteunen bij het geven van cultuureducatie. De online dienstverlening van de bibliotheek kwam in een stroomversnelling. E-books werden populair. Zo is de dienstverlening uitgebreid met het inrichten van afhaalpunten en een heuse thuisbezorgdienst.

Wat corona duidelijk liet zien is dat je als burger niet zonder digitale vaardigheden kunt. ‘Sociale makelaars’ helpen nu de inwoners computervaardig te worden met bijvoorbeeld vragen over zaken als zorg, zorgtoeslag, DigiD en wat al meer.

Corona wel of niet, de bibliotheek kijkt vooruit en wil ook ‘bereikbaar’ blijven door het aanleggen van een BiebTuin. Die tuin wordt een plek voor ontmoeting, ontspanning, ontdekking en beleving voor de inwoners. De eerste BiebTuin wordt in het voorjaar van 2022 in Gieten geopend. De tuin wordt onderhouden door kinderen van de basisschool. Een mooie gelegenheid voor het ICO om met haar leerlingen met een muzikale omlijsting naar buiten te treden.

Op de afbeelding hierboven zie je een bank van letterlijk afgeschreven boeken. Dit is een idee van Atelier der Dingen in Oude Pekela. Volgens ons zou dit goed staan in de BiebTuin. Een bank dat de aandacht voor laaggeletterdheid symboliseert en uitnodigt om er op plaats te nemen en het bespreekbaar te maken. Wij zeggen: gewoon samen buiten doen!

Facebook
Twitter
LinkedIn