Drenthe door…

Als gemeente kennen we verschillende gemeenschappelijke regelingen: samenwerkingsvormen. Het Recreatieschap is daar één van. Alle gemeenten in Drenthe en de gemeente Ooststellingwerf nemen hieraan deel. Het ‘schap’, voor zeg maar de ingewijden, organiseert eens per jaar een bestuursexcursie. En wij waren er natuurlijk bij…

De drie pijlers van het ‘schap’

Wethouder Bas Luinge, sinds de zomer van 2022 voorzitter, heette alle deelnemers in het Hunebedcentrum te Borger van harte welkom. Directeur Dick Dijkstra nam eenieder even snel mee langs de pijlers van het schap. Als eerste is daar BELEID EN ADVIES aan gemeenten. Het heeft ook een toegevoegde waarde voor inwoners van de provincie Drenthe. De vermindering van de regeldruk met betrekking tot evenementen is niet helemaal gelukt. Maar naar aanleiding van de vermeende drukte tijdens de coronaperiode bleek uit onderzoek dat de inwoners het niet te druk vonden en Drenthe waardeerden met een 8+.

Als tweede is het schap het ROUTEBUREAU van Drenthe. Hele fiets- en wandelknooppuntennetwerken zijn er uitgerold. De laatstgenoemde is in 2024 klaar. De eerste is al verbeterd door de routes meer door de dorpen te laten gaan zodat de middenstand er ook van profiteert. Als derde is daar het STIMULERINGSFONDS. Dit is voor dingen die echt een extra steuntje in de rug nodig hebben. Onder het motto van ‘1 euro moet 4 euro van een ander brengen’ lukt er veel. Het buitensportfonds richt zich meer op kwaliteitsverbetering dan op de ontwikkeling van meer routes.

Naast de drie pijlers is er natuurlijk het jaarlijks terugkerende recreatiecongres (noteer alvast 1 december 2022). Dit is het tweejaarlijkse Ecorysrapport dat het economisch impact van recreatie en toerisme onderzoekt en een goed overzicht geeft van inkomende en uitgaande gelden. Dit onderzoek helpt zeker mee aan alles in beweging houden richting 2030: Bestemming Drenthe waarin alle partijen samenwerken in het belang van bezoekers, bedrijven en bewoners. Dit doen ze ook nog eens met 80 vrijwilligers die bijvoorbeeld de routes twee keer per jaar controleren.

Na deze inleidende woorden was er aandacht voor ‘koppelkansen N34’. Het bijeenbrengen van mobiliteit en recreatie, HUBS worden aangekleed met transferiumachtige activiteiten waarbij verkeersveiligheid het vertrekpunt is. Men stelt een gebiedsgerichte aanpak voor, gemeentegrensoverschrijdend, dus met slechts één belevingskaart van De Hondsrug als gebied.

Zonder kaart stapten we allemaal snel in de bus die ons achtereenvolgens liet uitstappen bij Orveltermarke in Witteveen, bezoekerscentrum Doldersum, Ronostrand te Een (van waar we op verschillende soorten fietsen op pad gingen naar Roden, Onder de Linden), Breeland in Annen en Borger, De Weme. In sneltreinvaart werden we bijgepraat over de Hunebed Highway, fietstransferia, paardrijden en mennen in Drenthe, Bestemming Drenthe 2030, transitie landbouwbedrijf naar bezoekerscentrum Doldersum met een nieuw thema, Vitale Vakantieparken, Wandelplatform Drenthe en het Van Gogh jaar.

In één dag Drenthe door in goed netwerkgezelschap waarbij je ook nog eens op een enthousiaste manier voorzien wordt van heel veel informatie. Dat is wat een bestuursexcursie de deelnemers biedt. Met op de valreep een nog te realiseren wens: verbeter de kwaliteit van het bestaande fietsnetwerk van heel Drenthe. Daarvoor neemt de provincie het initiatief om daarin samen op te trekken met alle gemeenten en natuurterrein beherende organisaties. We wachten de uitnodiging om hierover mee te praten graag af.

Facebook
Twitter
LinkedIn