‘Goed voor elkaar’

Zoek online eens op ‘goed voor elkaar’ en dan stuit je op een geheel vernieuwende en verfrissende dagbestedingsplek in een niet nader te noemen plaats in Nederland. Zo ver van huis hoeven wij het in onze gemeente niet te zoeken. Wij hebben immers onze eigen dorpen die het ‘goed voor elkaar hebben’ en daarmee ‘goed voor elkaar zijn’.

Gemeenschapskracht

Neem bijvoorbeeld Gasselternijveen. Multi functioneel centrum De Spil vind je midden in het dorp. Dorpsbelangen startte met het organiseren van ochtenden waar senioren samenkomen. Zij kijken naar elkaar om zonder ‘indicatie’ en drinken met elkaar koffie in de ‘huiskamer’. Of kijk naar Dorpsbelangen. Deze werd Dorpscoöperatie De Brug met 500 leden en 80 vrijwilligers die zich gezamenlijk hard maken voor het leefbaar houden van Gasselternijveen. Maar denk ook aan de supermarkt die een doorstart maakte als dagwinkel. En bij het dorpsloket kunnen inwoners hulpvragen stellen over het invullen van formulieren en het laten uitvoeren van kleine klusjes. Vervoer van en naar activiteiten heeft men opgelost met een busje met de toepasselijke naam ‘de Spilexpres’. Ook wordt er nu werk gemaakt van woonplannen voor niet alleen ‘ouderen’. Dat is een langdurig proces en het beoogde resultaat laat ‘te lang’ op zich wachten. In de golf van successen is het belangrijk dat ook met name huisvesting voor jong en oud in Gasselternijveen ‘goed voor elkaar’ komt. Geweldig hoe gemeenschapskracht zich ontwikkelt. Binnenkort is er een gesprek met ‘onze’, de nieuwe, wethouder Ivo Berghuis. Hij heeft al gezegd dat hij niet met ‘lege handen’ wil komen.

En neem Eext. Het dorp stond in 2022 aan de lat voor ‘Oostermoer’. Al vanaf 1800 is er aandacht voor de verbinding tussen boer en burger. Het Oostermoerfeest heeft al meer dan 150 jaar als doel om verbindingen te leggen. Het belang van goede verbindingen is in deze tijd met de perikelen rondom de stikstofproblematiek groter dan ooit. De kloof tussen boer en burger lijkt steeds groter te worden. Oostermoer 2022 organiseerde een seminar waarin ruimte was voor juist die initiatieven die al verbindingen leggen tussen boer en burger. Daarmee werd Oostermoer 2022 meer dan een tentoonstelling van vee, machines, optocht met praalwagens, verlichte tuinen en feest.

Duurzaam cultuurtoerisme

In juli zagen de dorpsverhalen van de Drentsche Aa het daglicht. Met de telefoon scan je de QR codes van de verschillende wandelingen. Je ontdekt dan de rijke historie en verhalen van Drentse esdorpen. Als fractie hadden wij een unieke ‘goed met elkaar’ ervaring met “Op pad met Joop Stroop”. Met “Langs de Aa en door de strubben”, “Op pad met het witte wief” en “Op pad met Wemeltje Kruit” hebben ook Schipborg, Grolloo en Gasselte hun dorpsverhalen goed voor elkaar. Mooie voorbeelden van duurzaam cultuurtoerisme.

Komkommertijd gedurende de zomer van 2022? Zou je kunnen denken. Niets is minder waar. Er is in korte tijd veel veranderd. De prijzen die we moeten betalen voor goederen en diensten hebben alles te maken met de brandstoffen die duur zijn geworden.

De vast te stellen cultuurnota op 15 september jongstleden heeft de komende vier jaar veel voor onze inwoners in petto. Om dit alles met al die vele vrijwilligers te kunnen realiseren en iedereen mee te kunnen laten doen moeten we ons beraden wat we doen met de alsmaar stijgende energieprijzen. De dorpshuizen verder verduurzamen ligt voor de hand maar daarmee is de hoge rekening niet betaald. We hebben de dorpshuizen hard nodig. Ook als het om cultuur voor iedereen gaat. Dit stijgt boven het cultuurbeleid uit en verdient van ons allen extra aandacht waarin we in gezamenlijkheid naar oplossingen zoeken. Dus gewoon zorgen dat we ‘goed voor elkaar zijn’ en het daarmee ‘goed voor elkaar hebben’. Voor iedereen in de gemeente Aa en Hunze.

Facebook
Twitter
LinkedIn