De wereld door ‘andere’ ogen…

Altijd al willen ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn? Deze informatieve en interactieve avond werd ons aangeboden door de Toegankelijkheid raad in Hendrik Kok; dé plek voor ouderen met een visuele beperking in Rolde. Wij gingen er heen, deden mee en ervaarden de wereld door andere ogen. We hebben een beetje kennis kunnen maken met een andere wereld door middel van een ‘andere blik’. De ‘Belevingsavond’ werd een avond om niet te vergeten.

De taststok

Daar willen we best over schrijven, maar dan geven we de ‘geheimen’ van deze avond ook prijs. Om dat te voorkomen laten we het bij het lopen met een blindenstok. De voor u bekende witte stok (taststok) met rode strepen. Eén van de vele hulpmiddelen die beschikbaar zijn voor slechtzienden en blinden. Met een gezichtsmasker op hebben we zelf kunnen ervaren hoe het is om binnen en buiten obstakels te signaleren en de juiste route in te schatten. Al ‘voelend’ met de stok en begeleid door een ziende deelnemer aan deze avond vond iedereen het juiste pad. Best moeilijk en we ervaren allemaal dat het wel te doen is zolang je de begeleider maar aangeeft hoe je geholpen wil worden. Bijvoorbeeld door inhaken van een arm of door een hand op een elleboog of schouder te mogen leggen.

Goede omgang met je blinde of slechtziende medemens

Naast praktische ervaringsoefeningen kregen we veel tips voor een soepele omgang met mensen die blind of slechtziend zijn. Dat zie je niet aan de buitenkant. Blinden en slechtzienden zijn in de eerste plaats mensen die net als wij denken, voelen, beleven en vooral ook genieten. Met behulp van alle aangedragen omgangstips hebben we geleerd hoe je het voor jezelf en voor je blinde of slechtziende medemens een stuk prettiger en makkelijker kunt maken. Dat je samen kunt genieten uitte zich in dat we ook veel gelachen hebben. Of je wel of niet affiniteit hebt met blinden en slechtzienden: een ‘kijkje’ nemen in een andere belevingswereld levert je veel nieuwe en bijzondere ‘inzichten’ in jezelf en anderen op.

Facebook
Twitter
LinkedIn