Deelkasten in Aa en Hunze

Tijdens de vaststelling van de begroting 2023 op donderdag 10 november 2022 heeft de raad van Aa en Hunze het college middels een motie verzocht uit te spreken dat de Voedselbank Hart van Drenthe op ondersteuning van de gemeente Aa en Hunze zal kunnen blijven rekenen, mocht de Voedselbank zich de komende tijden als gevolg van crisisomstandigheden redelijkerwijs niet langer van zijn verantwoordelijkheid kunnen kwijten.

Naast gemeentelijke steun is op korte termijn ook provinciale steun gewenst en relevant. Middels een eenmalige subsidie van 174.000 euro aan de vier Drentse voedselbank stichtingen wordt uitvoering gegeven aan een motie van Provinciale Staten. Naast geld wil de provincie de samenwerking bij armoedebestrijding door overheden en inwoners initiatieven blijvend stimuleren. Dat is goed nieuws voor de ‘Deelkasten’ in Aa en Hunze.

Huurdersvereniging Deelmacht heeft onlangs een eerste deelkast geplaatst in de gemeente Aa en Hunze. De vereniging merkt dat steeds meer huishoudens, vanwege de hoge energie- en voedselprijzen, moeite hebben om rond te komen. Huishoudens die bijvoorbeeld geen aanspraak kunnen maken op hulp van bijvoorbeeld de voedselbank omdat ze nét te veel verdienen, hebben het zwaar. Speciaal voor deze doelgroep is de deelkast in het leven geroepen. ‘Pak wat je nodig hebt en geef wat je kan missen’.

Producten waar je aan kunt denken zijn houdbare, niet gekoelde producten zoals pasta, rijst, blik- en potgroenten, broodbeleg, houdbare melk etc. Ook verzorgingsproducten zoals deo, shampoo, toiletpapier en menstruatieproducten zijn welkom. Aangebroken verpakkingen, alcohol en medicijnen mogen niet ‘gedeeld’ worden.

Inmiddels staat er een deelkast in Gieten. De Deelmacht is voornemens kasten te plaatsen in Gasselte, Rolde, Gasselternijveen en Gieterveen. De vereniging is nog op zoek naar vrijwilligers die de kasten willen beheren en controleren. Iets voor jou? Stuur dan een mailtje naar info@dedeelmacht.nl. Gewoon doen!

Facebook
Twitter
LinkedIn