Een komma, geen punt

Was Corona begin 2022 nog niet verdwenen, weldra zaten we dan toch in een ‘Post-Corona tijdperk’. Op initiatief van Gemeentebelangen dienen alle fracties een motie in over behoud kinderhartchirurgie UMCG. Namen we het voortouw voor een raadsbreed initiatiefvoorstel om te komen tot de installatie van een Jongerenraad.
Op 24 februari viel Rusland van verschillende kanten Oekraïne binnen. De invasie veroorzaakte de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook onze gemeente vangt meer dan 200 ‘ontheemden’ op. Eind februari zet de werkgroep verkiezingen de ‘Spiekeriek’ in als geheim wapen van Aa en Hunze om de kiezer te bereiken. Verruilde Henk Heijerman het wethouderschap voor een plek in de raad. Haalden we één zetel minder dan tijdens de vorige verkiezingen, maar bleven we verreweg de grootste partij en werd Ivo Berghuis onze wethouder in de coalitie met VVD en PvdA.

Nadat het coalitieakkoord ‘Samen verder aan de slag’ (samen met de inwoners ervoor zorgen dat we een sterk, vitaal en veilige plattelandsgemeente blijven en zo mogelijk sterker, leefbaarder, duurzamer en vitaler geheel worden) is gesloten, hebben we veel zaken aan snit. Van blijvende aandacht voor mijnbouwactiviteiten en afhandeling van schade en waardedalingsregelingen in het Hunzegebied, deelname aan een tweede werkconferentie sociaal domein, aandacht voor Gemeenschappelijke regelingen en Fietspad Spijkerboor Eexterveen. We brengen werkbezoeken aan bibliotheek en Digital Art Factory en bezoeken met Druut twee boeren om ons te laten informeren over de stikstofcrisis.  Het gezondheidsbeleid en grondbeleid komt aan snit, we buigen ons over de onttrekking weg ‘t Loeg in Anderen (en extra nog eens over het besluitvormingsproces) en de supermarkt in Rolde. We hebben het over de nieuw te bouwen school in Eexterveen, het verhogen van de starterslening, het afvalbeleid en de elektrische laadpalen.

Naast een waterval aan onderwerpen en crisissen die we niet allemaal bij naam zullen noemen, vragen we ons af of er wel genoeg uit de kast gehaald is als het gaat om ‘wonen’. Het kwam over als weer een vooronderzoek, wachten op de uitkomsten, herdefiniëren van begrippen als een Tiny house en wachten op vervolgstappen. Er mag dan veel in de pijplijn zitten, concreet hebben we te weinig zichtbaar gemaakt. Want zeg nou zelf: je kunt wel zeggen dat je wilt experimenteren en daarvan wilt leren maar als je niet gewoon begint met het plaatsen van Tiny houses dan blijft het bij praten. Dus gewoon zeggen wat je wil doen en doen wat je zegt. Dat doen we ook in 2023 zodat het niet weer een komma wordt maar één punt.

Een puntgaaf 2023!

Facebook
Twitter
LinkedIn