Uitgangspunten notitie Noord Drenthe 17-10-2024

Voor ons ligt wederom de uitgangspunten notitie Noord Drenthe. Deze hebben we op 19-09-2024 opiniërend behandeld en daar hebben we besloten om als klankbordgroep Nij Begun bij elkaar te komen en deze uitgangspunten notitie nader onder de loep te nemen.

In een constructief en harmonieus overleg op 26-09-2024 zijn we met elkaar tot bijgevoegde zienswijze gekomen welke we vanavond raadsbreed willen indienen.

Wij zijn als klankbordgroep voornemens om het traject om de doelen van de diverse agenda’s vast te stellen met elkaar op dezelfde harmonieuze wijze te doorlopen. Want we hebben met elkaar hetzelfde doel voor ogen en dat is de brede welvaart in de drie Noord Drentse gemeenten te verbeteren met zowel een goed gevulde sociale- als economische agenda.

Wij blijven in de eerste instantie het hele proces nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de “Nij Begun gelden” op de juiste wijze ingezet zullen worden om een goede start te maken met het hele proces en zullen dan ook zeer kritisch een en ander volgen want er zijn al teveel projecten geweest waarbij het geld is verdampt en het geld zomaar ineens op was zonder dat de burgers er ook maar iets van hebben gemerkt.

Dit mag met “Nij Begun” niet gebeuren. Herhalen is de kracht van reclame en dat geldt ook voor het herhalen van een boodschap :

“Zorg dat het geld voor Nij Begun terecht komt bij degene die het nodig hebben” en het is ook zeker niet bedoeld om gaten in de begroting op te vullen want we hebben inmiddels ook kennis kunnen nemen van de begroting 2025 en de zin op blz. 52 onder het kopje Optionele Ombuigingen “mogen alleen nieuwe activiteiten worden gefinancierd of kan het ook worden ingezet ter vervanging van bestaande activiteiten” doet het vermoeden rijzen: (We kunnen ’t altijd proberen….) Wat wel zou kunnen is het monitoren van bestaande activiteiten en deze bij verminderde effectiviteit dusdanig aanpassen dat de effectiviteit van deze activiteiten enorm verbeterd. Kijk en dan ben je met elkaar constructief bezig. (het monitoren moet alleen niet door allerlei adviesbureautjes worden uitgevoerd want dan levert het per saldo weer niets op)

Wij zijn er als klankbordgroep van overtuigd dat de uitgangspunten notitie Noord Drenthe met de door ons ingediende zienswijze voldoende uitgangspunten heeft om een brede inzetbaarheid van de Nij Begun gelden recht te doen. Als klankbordgroep rekenen wij erop dat degene die met deze zienswijze “op pad” dat op een dusdanige wijze gaat doen dat deze zienswijze ook daadewerkelijk in de uitgangspunten notitie Noord Drenthe komt.

Het schip met geld komt eraan maar we moeten er met elkaar voor zorgen dat deze niet in het zicht van de haven tot zinken wordt gebracht.

Ina Oortwijn 15-10-2024

Facebook
Twitter
LinkedIn