Dorpsbezoek Oud- en Nieuw Annerveen & Spijkerboor.

Het dorpshuis “de Spieker” is door de gemeente Aa en Hunze verkocht aan een particulier (nu: Huis Op Stelten, kleinschalige kinderopvang en buitenschoolse opvang). Voor ons bezoek aan de drie dorpen maken we café ‘t Keerpunt tot “ontmoetingsplek” voor vanavond.

De aanwezige inwoners maken ons snel duidelijk dat het dorpshuis en het café naast elkaar moeten blijven bestaan. We geven mee dat in Nij Begun staat dat elk dorp over een ontmoetingsplek moet beschikken. In 2025 worden de maatregelen uit Nij Begun uitgerold en vorm gegeven. We weten nu nog niet ‘wie, wat en hoe’ gelden kunnen worden aangevraagd.

Gemeentebelangen deelt de lijst met 17 genodigden (verenigingen) met de trekker van de ‘Groengroep’. Het aantal zegt dat er in de drie dorpen: Oud- en Nieuw Annerveen & Spijkerboor een rijk verenigingsleven is.

Dorpsbelangen omschrijft de ervaringen met het ambtenarenapparaat van Aa en Hunze als ‘stug’. Het overleg met de dorpscontactpersoon van de gemeente verloopt goed. Hij vervult de rol van tussenpersoon tussen Dorpsbelangen en de Gemeente. Hij heeft niet kunnen voorkomen dat er nog steeds geen plan van aanpak betreffende woningbouw van de kant van de gemeente is gekomen. Dorpsbelangen probeert in contact te komen en ervaart daarbij veel wijzigingen op personeelsgebied. Het terugbel boekje komt ter sprake…misschien moet het niet goed lopende contact en niet goed communiceren met de inwoners ‘politiek’ gemaakt worden. Vooralsnog gaat onze fractievoorzitter erover in gesprek met onze eigen wethouder, die hier helaas vanavond niet aanwezig heeft kunnen zijn. Dorpsbelangen begrijpt dat als je als gemeente een actief grondbeleid hebt, de gemeente graag als eerste in contact komt met de grondeigenaar. Maar er wordt hier al 35 jaar gewerkt aan woningbouw, vele plannen zijn voorgelegd en aan het mooiste ‘dorpsontwikkelingsplan’ (2022) is ook geen uitvoering gegeven.

Bij zaken, waar uitvoering aan is proberen te geven, gaan er dingen fout zoals aan de Veenweg, gedumpte grond, problemen met de waterhuishouding, geen geschikte bomen geplant etc. Het zorgde voor veel irritatie. De groengroep van de drie dorpen merkt dat er veel wisseling qua personeel is. Zij vragen zich af hoe zaken doorgegeven worden aan nieuwe medewerkers. De aan te leggen Jeu de Boulebaan loopt vertraging op omdat de documenten in het gemeentehuis zoek zijn geraakt. Men moet de aanvraag opnieuw indienen.

Over de Hunzeweg en wel of geen fietspad verbinding tussen Spijkerboor en Eexterveen is veel gezegd en ook veel geprobeerd. Gemeentebelangen is ook teleurgesteld in de afloop. Nu worden er ingaande 24 februari 2025 de nodige aanpassingen/verbeteringen gedaan met zo wie zo links en rechts ‘brede fietsstroken in een rode kleur’. De dorpen is toegezegd dat de Hunzeweg klaar is voor dat de sport- en spelweek begint.

De dorpen hebben ‘dorpsouders’. Naoberschap leeft. Cursus ‘digitale vaardigheid’, koffieochtenden, buurtapps, de sociaal werker van Impuls draagt haar werk over aan de opvolger. De aanwezigen die voor verbinding zorgen in de dorpen denken dat ze de inwoners redelijk goed in beeld hebben. Niet iedereen heeft behoefte aan contact met andere inwoners. Omkijken naar elkaar doet men zeker weten wel in Oud- en Nieuw Annerveen en Spijkerboor. Daar draagt de dorpskrant ook zeker haar steentje bij.

De drie dorpen hebben bewust een papieren dorpskrant. Het is een belangrijk communicatie middel en draagt bij aan de leefbaarheid. Men wil dit graag houden maar het staat onder druk omdat het grootste deel van de contributies er aan op gaat. Het zou mooi zijn als de gemeente inwonersinitiatieven financieel zou belonen. Daar wordt wel aan gewerkt maar is nog een lange weg. Vanuit Nij Begun, gericht op leefbaarheid, moet elk dorp beschikken over een ontmoetingsplek. Misschien kan er vanuit Nij Begun budget komen voor: ‘elk dorp, een eigen dorpskrant’.

Geschreven door: Greet Oosterhuis en Ina Oortwijn

Facebook
Twitter
LinkedIn