Dorpsbezoek SCHOONLOO d.d. 28 april 2025

Schoonloo ligt op het hoogste punt van de Rolderrug aan de zuidkant van de gemeente Aa en Hunze. Op 1 januari 2023 zijn er 410 inwoners.
In Schoonloo bevindt zich tussen ongeveer 200 meter en 3000 meter onder de grond een zoutkoepel. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd er geprotesteerd tegen de mogelijkheid om hierin radioactief afval op te slaan. De plannen voor ondergrondse afvalopslag in de zoutkoepels werden onlangs plotseling weer actueel. Net als de gemeente kwam Dorpsbelangen laat achter de publicatie hierover. Met maximale inzet is een zienswijze ingediend, mede namens vier andere partijen. Er is goed contact geweest met de gemeente over dit onderwerp. Het overleg werd als plezierig ervaren en is gedeeld met de gemeente. Dit onderwerp is tevens bij alle inwoners onder de aandacht gebracht via het dorpskrantje De Boerhoorn.
Recent is een dorpsbelevingsonderzoek uitgevoerd. Hieruit kwamen thema’s naar voren als duurzaamheid (zowel individueel als collectief), veiligheid, met name verkeersveiligheid, speelruimte op het Liefhebbersplein, wonen en leefbaarheid. De dorps contactpersoon van de gemeente helpt hierbij.
Wonen ligt op dit moment enigszins ‘onder de radar’. Er lijkt geen concrete woonbehoefte te zijn vanuit het dorp zelf, maar er wordt wel nagedacht over mogelijkheden, bijvoorbeeld voor senioren of zorggerelateerd wonen. De werkgroep Wonen is actief en kijkt daarbij logisch naar reeds aanwezige voorzieningen. Er is een groter plan, maar de insteek is terughoudend: niet alles direct volbouwen. Of het om huur of koop gaat, wordt bewust open gelaten. Eerdere kansen liepen spaak door gebrek aan initiatief vanuit het dorp. Wethouder Berghuis meent zeker te weten dat er woonbehoefte is. Hij zegt ook dat de gemeente helaas niet kan bepalen dat woningbouw exclusief voor inwoners van Schoonloo is.
Wat betreft mobiliteit (verkeersveiligheid/-snelheid) is er aandacht voor de route vanaf Borger. Daarover is zowel contact met de gemeente als de provincie Drenthe. De ontwikkelingen op en rondom Vakantiepark Warme Bossen verdient als het om mobiliteit gaat aandacht. Het vakantiepark speelt een rol in de leefbaarheid en dynamiek van het dorp en brengt straks veel nieuwe verkeersbewegingen met zich mee.
Het dorpshuis wordt goed gebruikt, ook door mensen van buitenaf en diverse verenigingen (o.a. jeugdsoos). Coördinatie loopt grotendeels via één persoon. De gemeente is eigenaar van het gebouw. De wens bestaat om het dorpshuis netjes te houden en waar mogelijk te vernieuwen. Daarbij wordt ook gedacht aan nieuwe toiletten, een vernieuwde keuken en andere verbeteringen. Er wordt gewerkt aan een plan inclusief begroting. Wanneer het dorpshuis in eigen beheer zou komen, zou dit de relatie met geldschieters verbeteren. De huidige 70/30-regeling geldt overigens ongeacht het eigenaarschap. Vergelijking met Boerhoorn Rolde wijst uit dat de huurprijs daar lager ligt. Er is goede samenwerking met Hegeman. Over en weer helpt men elkaar en dat versterkt.
Overige aandachtspunten
• Watertappunt en verlichting: Hier is aandacht voor, evenals het natte parkeerterrein aan de Brinkakkers. Er is contact gezocht met de uitvoerder.
• In 1772 zou de laatste wolf van Drenthe zijn doodgeschoten bij Schoonloo. Uitgerekend zijn hier nu meerdere wolven actief. Er is verdriet en zorg in het dorp over de dood van kalfjes door wolven. De provincie is bevoegd gezag; bij acuut gevaar mag er gehandeld worden. Goed wolvenbeheer is noodzakelijk. Hoe meer signalen de gemeente vanuit het dorp krijgt, hoe sterker het signaal richting provincie gegeven kan worden. In Schoonloo is duidelijk behoefte aan balans tussen natuurbeheer en wolvenbeheer.

door:Greet Oosterhuis

Facebook
Twitter
LinkedIn