Door: Greet Oosterhuis
Waren we eind november in het veen, vanavond zijn we op het zand in Balloo. Al sinds 2007 een ‘verkeersbordenvrij’ dorp. Gelukkig geven verwijsborden de te volgen route naar de Balloohoeve goed aan.
Het college van Aa en Hunze is een paar weken geleden op bezoek geweest en heeft uitgebreid gesproken over het dodelijk ongeluk als gevolg van een gevaarlijke oversteek van de weg Rolde-Assen naar de weg door het Tumulibos. Vanavond wordt het aangehaald als dat inwoners al jaren roepen dat het gevaarlijk is en dat iedereen er altijd goed moet uitkijken. Het is jaren altijd net goed gegaan en nu het het leven heeft gekost aan een inwoner komt het ineens heel dicht bij. Men is blij met de aandacht ervoor en men geeft aan dat de eerste maatregelen al getroffen zijn. Dat het leeft wordt wel duidelijk als er na het journaal van acht uur nog meer inwoners aanschuiven: “Het is toch een inloopavond”!
De eigenaren van de Balloohoeve vertellen ons hoe zij hier 28 jaar geleden samen begonnen zijn met 10 kalfjes en allebei een voltijdbaan. Nu is het een agrarisch en volwaardig zorg bedrijf dat dagbesteding biedt aan 70 mensen, voornamelijk uit de directe omgeving in een straal van 20 km rond Balloo. Het bedrijf heeft een kleine camping en een winkel met een uitgebreid assortiment, welke het vooral van de zomermaanden moeten hebben.
De Dagbesteding aan 20 tot 25 mensen per dag die plaats vindt op het agrarisch bedrijf sluit aan bij de mogelijkheden die een ieder heeft. Er is ook een kleine klas met een docent. Als je kunt leren dan wordt daar ook bij geholpen. Het klaslokaal is te klein. Daarom wil men een oude stal graag verbouwen tot een gebouw met groter lokaal en een nieuwe kantine er in onderbrengen. Daarmee krijgen de zorgvragers ook wat meer hun eigen plek. Naast de doordeweekse dagbesteding is er op zaterdag een kindergroep. Daar is veel belangstelling voor en veelal stromen vele kinderen later door naar de reguliere dagbesteding. De Balloohoeve is een veelzijdig bedrijf dat op alle fronten altijd heeft kunnen rekenen op de gemeente. Altijd wordt er oplossingsgericht meegedacht.
www.deballoohoeve.nl
Namens de Buurderij praat de bestuurder van deze stichting met een zelfde vestiging in Burgum (Friesland) ons bij. De Buurderij biedt beschermd wonen, behandelen en dagbesteding aan jongeren vanaf 14 jaar en jongvolwassenen met gedrags-en/of ontwikkelingsproblematiek; al dan niet in combinatie met een verstandelijke beperking. Ambulante begeleiding wordt aangeboden aan jongeren en jongvolwassenen vanaf 12 jaar. In tegenstelling tot de Balloohoeve is hier 24 uurs zorg en komen de bewoners uit het hele land. De Buurderij in de huidige vorm is gestart in 2017. De vorige eigenaar had de nodige sporen in het dorp achtergelaten. Met argusogen keek het dorp naar de nieuwe ontwikkelingen. In plaats van 8 kwamen er 16 bewoners, het bedrijf moet immers wel draaien. De verstandhouding met de inwoners van Balloo is goed en het bedrijf is nu niet meer weg te denken uit het dorp.
www.debuurderij.nl
In het verleden waren er nog al eens problemen met het parkeren in het dorp als er een evenement was wat veel publiek trok. Dat speelde vooral bij de herderstocht. Door een routing te maken is dat goed opgelost. Die routing wordt nu ingezet bij andere activiteiten zoals onlangs bij de kerstmarkt. Het zijn vaak mensen die bekend zijn die zich er niet aan houden en waar je dan discussie mee krijgt.
Woningbehoefte is nou niet direct een onderwerp in Balloo. Men weet wel dat als er aanbod zou zijn er gebruik van gemaakt zou worden. De moeite van het bekijken waard en dan valt er ook te denken aan appartementen in een boerderij (dan wel met een zorg mogelijkheid gekoppeld). Wie moet dan de boerderij kopen? Misschien iets vergelijkbaars als wat er nu gaat gebeuren in Grolloo. Er was ook behoefte aan een horecavergunning. De gemeente wilde dat concentreren in Rolde. Nu daar bijna niets meer over is en verenigingen Balloo weten te vinden zou de vraag misschien weer gesteld kunnen worden. De weg tussen Balloo en Rolde behoeft als het aan de inwoners ligt zeker aandacht.
Een aantal van ons gaan volgend jaar graag gebruik maken van de uitnodiging om in het echt kennis te maken met de Balloohoeve en de Buurderij. Dat gaan we gewoon doen.