Gesichter des Ehrenamtes

Door: Greet Oosterhuis

Aa en Hunze schijnt ook iets te doen met ‘internationale betrekkingen’. Na 48 vergaderingen van de EDR-raad, allen gehouden in Duitsland, vindt op 23 november 2022 een eerste (de 49e dus) plaats in Aa en Hunze. Dat maakt me nieuwsgierig. Op het Hof van Saksen word ik welkom geheten door collega raadsleden Henriette Rossing en Arie Fonk.

De Eems Dollard Regio (EDR) is de noordelijkste Europese grensregio langs de Nederlands-Duitse grens en is in 1977 opgericht. Het kantoor is gevestigd in Bad Nieuweschans. Het is uitgegroeid tot een Nederlands-Duits ontmoetingscentrum waar grensoverschrijdende bijeenkomsten en andere activiteiten plaatsvinden en talrijke grensoverschrijdende projecten op weg gebracht worden.

Wat doet onze gemeente hier concreet mee? Brengt het de ondernemers en inwoners van onze gemeente iets? Na een zeg maar wat formeel aandoende vergadering vraag ik wat rond. Tot op heden heeft Aa en Hunze niets gedaan met de EDR. Pas nu gaat men kijken welke projecten met een samenwerkingspartner in Duitsland voor onze gemeente interessant en uitvoerbaar kunnen zijn. Bedenk me dat ik daar zelf ook wel gedachten over heb. Binnenkort de suggesties maar eens te berde brengen. Wie weet past het prima in het ‘toekomstnetwerk’ Net(z)werk+.

De Landkreis Leer en de gemeente Oldambt zijn gestart met een grensoverschrijdende videoreeks met als thema ‘Gezichten van het vrijwilligerswerk’. Aan dit project wordt de EDR-Grensprijs 2022 uitgereikt. Dat is een enorme opsteker voor al die vrijwilligers. Vrijwilligers die in het Duits: EHRENAMTES genoemd worden. Dat klinkt gewichtiger dan gewoon vrijwilliger.

Ook wij hebben in Aa en Hunze veel waardering voor onze vrijwilligers. Als blijk van waardering nodigen we ze uit voor bijvoorbeeld een festival of uitvoering. Maar de vraag is welke vrijwilligers hiermee worden bereikt. Een groot deel van de vrijwilligers meldt zich hiervoor niet aan. Vaak te bescheiden of geen behoefte. Wij stellen daarom voor het geld dat besteed wordt aan de huidige opzet te stoppen in een fonds waar organisaties met vrijwilligers een beroep op kunnen doen. Voorwaarde is dat het geld besteed wordt aan een schouderklopje voor de vrijwilligers in de vorm van een attentie of activiteit. Het gaat hierbij om het gebaar. Hier moet een vrijwilligersfonds voor komen. Laten we hier met een initiatiefvoorstel werk van maken. Gewoon doen!

Facebook
Twitter
LinkedIn