Je bent (straks) zelf de baas met MaaS

Door: Greet Oosterhuis

Nu ikzelf door blijvende fysieke handicaps (hopelijk) tijdelijk niet zelf mag autorijden, ga je je meer verdiepen in andere mogelijkheden van vervoer. Zo deed ik onlangs digitaal mee aan een door Ben Woldring gepresenteerd symposium over MaaS.

MaaS – Mobility as a Service – is een opkomend type dienst waarmee gebruikers via een gezamenlijk digitaal kanaal meerdere soorten mobiliteitsdiensten kunnen plannen, boeken en betalen. Inwoners van Drenthe en Groningen kunnen straks gebruik maken van een reisdienst in de vorm van een app. Met die app kan je een deelauto, -scooter of -fiets reserveren. Maar ook een reis met de bus of trein boeken en betalen of een reisadvies van deur tot deur krijgen. Duurzaam en gezond reizen wordt hierdoor gestimuleerd en het mobiliteitssysteem wordt voor iedereen verbeterd, dus ook voor mensen met een beperking zoals ik.

Mensen zoals ik kunnen straks ook met de (buurt)bus of (hub)taxi van huis gehaald worden en dan vanaf een Hub – een vervoersknooppunt waar verschillende vormen van vervoer samen komen – verder reizen naar alle grotere plaatsen in het noorden én met dezelfde app naar Amsterdam of Limburg. Kortom: alle types vervoer komen in MaaS samen en de gebruikers kiezen dat wat bij ze past. Top!

Het is een illusie dat iedereen mee gaat doen. MaaS mikt bijvoorbeeld niet op 80-plus. Het oude systeem dus niet weggooien voor het nieuwe werkt. De techniek moet kloppen en gebruikers moeten er vertrouwd mee raken. Daarna gaan ze gedrag veranderen. Nu al merk je dat jongeren in de steden het de gewoonste zaak van de wereld vinden dat ze gebruik maken van een deelscooter. Er zijn al jongeren die het willen halen van een rijbewijs geen prioriteit meer vinden. En wist je dat er al gemeenten zijn die hun auto’s in de weekenden beschikbaar stellen voor inwoners? Ik vind het een fantastisch idee!

MaaS vraagt aan mensen om mee te denken en te doen. Handig om nog te melden is dat MaaS ook werkgevers goed kan faciliteren. Het is nu taak van de gemeenten om zendingswerk te verrichten en het onder de aandacht te brengen van onze inwoners. Naar verwachting zijn de specifieke toepassingen voor Drenthe en Groningen nog voor de kerst beschikbaar. Dan weten we misschien ook wat het kost. Lopen blijft natuurlijk goedkoper, maar ook met MaaS ben je zelf de baas. Ik ben benieuwd of we iets in de trand van MaaS straks terugzien in de begroting van onze gemeente.
Facebook
Twitter
LinkedIn