Wie is de Bock?

Door: Greet Oosterhuis

Waar trap je een nieuw jaar mee af? Het voelt alsof de wereld nog een beetje stilstaat. Op 2 januari lukt het nog niet om een brief, toch een zorgzaam gebaar met een hoge attentiewaarde, te posten. Onderweg daar naar toe zag ik ondanks een vuurwerkverbod veel restanten van ontstoken vuurpijlen en kapotgeslagen verkeersborden: duidelijk het gevolg van zwaarder vuurwerk. Bij RTV Drenthe lees ik dat de jaarwisseling rustig is verlopen. Er is wel veel gebeurd: vuurwerkoverlast, brandjes, vernielingen, huiskamer en schuurfeesten waarbij men zich niet hield aan de Corona maatregelen. Op oudejaarsdag mochten er maximaal vier mensen bijeenkomen. Carbidschieten mocht wel, zonder publiek en tot 17.00 uur. Dat verliep goed en zonder ongelukken. Een mooi traditioneel tijdverdrijf  op de laatste dag van het jaar.

Groen Links en de Partij van de Dieren mikken al een paar jaar op een vuurwerkverbod voor consumenten. Afgelopen twee jaarwisselingen kondigde het kabinet een vuurwerkverbod af om de ziekenhuizen in Corona tijd niet verder te belasten. Ingegeven door het feit dat er aanzienlijk minder vuurwerkslachtoffers waren (zelfs met meer afgestoken illegaal vuurwerk dan het jaar ervoor), er weer meer (vuurwerk)schade in de nieuwjaarsnacht was en dat een toenemend aantal gemeenten al voor de Coronacrisis had besloten tot een lokaal vuurwerkverbod, dienen beide partijen hun wetsvoorstel waarmee ze het vuurwerkverbod permanent willen maken komende week in. De Tweede Kamer is nog verdeeld maar als de partijen hun zin krijgen, mogen consumenten straks alleen nog het lichtste ‘kindervuurwerk’ afsteken en kunnen professionele vuurwerkshows het moment worden waar mensen elkaar om 00.00 uur het beste wensen.

Een vuurwerkshow zal niet worden toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Carbidschieten in Drenthe heeft deze erkenning wel. Het is en blijft een vorm van cultureel erfgoed die van generatie op generatie en van persoon op persoon wordt overgedragen. Carbidschieten is met haar tijd meegegaan: het is een gezellig tijdverdrijf als je veilig schiet. Je moet goed weten wat je doet als je met gas en vuur aan de slag gaat. Daarom kennen we ook in Aa en Hunze een Bock (een Bewust Oplettende Carbid Knaller). Een ervaren carbidschieter die toekijkt bij het uitvoeren van het schieten en op de veiligheid let, opdat we ondanks misschien straks een permanent vuurwerkverbod gewoon met carbid kunnen blijven schieten. Door doen!

Facebook
Twitter
LinkedIn